Zweedse aanklager eist aanhouding Assange in verkrachtingszaak

Zweedse aanklager eist aanhouding Assange in verkrachtingszaak
Zweedse aanklager eist aanhouding Assange in verkrachtingszaak

Het Zweedse openbaar ministerie wil Wikileaks-oprichter Julian Assange laten arresteren op verdenking van verkrachting. Dat heeft het parket laten weten. Het Zweedse parket heropende vorige week het onderzoek naar de beschuldigingen tegen de Australiër. Dit gebeurde op vraag van de advocaat van het vermoedelijke slachtoffer. De vrouw beschuldigt Assange ervan haar te hebben verkracht in 2010. Het onderzoek was in 2017 stopgezet, maar kan nu worden voortgezet omdat Assange niet meer in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verblijft.

Door in 2012 te vluchten in die ambassade, kon Assange een uitlevering aan Zweden vermijden. Hij ontkent de beschuldigingen. De Australiër werd vorige maand echter uit de ambassade gezet en tot een celstraf van 50 weken veroordeeld wegens het jarenlang overtreden van borgtochtverplichtingen en het ontwijken van de politie.

Openbaar aanklager Eva-Marie Persson vraagt de rechtbank in Uppsala nu om Assange in Groot-Brittannië aan te houden op verdenking van verkrachting. “Als de rechtbank beslist hem aan te houden, zal ik een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen met betrekking tot een uitlevering aan Zweden”, klinkt het in een mededeling.

Er is echter ook een vraag tot uitlevering van de Verenigde Staten, die Assange beschuldigen van samenzwering met klokkenluidster Chelsea Manning. “Als er een conflict is tussen een Europees aanhoudingsbevel en een vraag tot uitlevering van de VS, zullen de Britse autoriteiten beslissen over de volgorde van prioriteit. De uitkomst van dat proces is onmogelijk te voorspellen”, aldus Persson.

Bron: Belga