Mei Plasticvrij protesteert tegen gebruik plastic wegwerpflesjes bij 20 km door Brussel

Mei Plasticvrij protesteert tegen gebruik plastic wegwerpflesjes bij 20 km door Brussel

In de marge van de 20 kilometer door Brussel heeft Mei Plasticvrij, de bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu, vandaag geprotesteerd tegen het massale gebruik van plastic waterflesjes tijdens de loopwedstrijd. “Vorig jaar deelde Spa 300.000 plastic waterflesjes uit, vermoedelijk zijn dat er dit jaar evenveel en dat kan gewoon niet meer”, zegt Ineke Van Nieuwenhove van Mei Plasticvrij. “Mensen vergeten vaak dat ook in sportclubs en -verenigingen en bij sportevenementen vaak gigantisch veel single-use plastic waterflesjes gebruikt worden”, zegt Ineke Van Nieuwenhove. “Dat kan gewoon niet meer, de situatie is te urgent. Bovendien creëren die flesjes een hoop zwerfvuil. Die petflesjes zijn perfect te recycleren als ze ingezameld worden en gesorteerd worden, maar kijk naar het wegdek, dat ligt bezaaid met flesjes.”

Volgens de initiatiefneemster van Mei Plasticvrij is het de belastingbetaler die opdraait voor het opkuisen van dat zwerfvuil en nemen de producenten nog steeds geen verantwoordelijkheid voor de kost die zij de maatschappij bezorgen: “De familie achter Spa behoort tot de rijkste van België, met een vermogen van meer dan 800 miljoen euro. Als Belgisch bedrijf zouden ze hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen om werk te maken van statiegeld, bijvoorbeeld door een aantal statiegeldautomaten te plaatsen op openbare plaatsen. Ik roep hen daartoe ook op.”

Mei Plasticvrij heeft voor de actie steun gekregen van zijn officiële partner, SodaStream. Het bedrijf heeft naast het parcours een aantal kooien opgesteld waar de lopers hun flesje in kwijt kunnen.

“Met één herbruikbare fles kan je alle flesjes vervangen die in zo’n kooi passen”, zegt Tamara Kroon, marketingverantwoordelijke voor de Benelux van SodaStream. “Dat zijn er zowat 2.800. Dat geeft meteen een beeld van hoeveel mensen zouden kunnen besparen met herbruikbare flessen.”

bron: Belga