Kans op intense buien

Kans op intense buien

Het wordt deze namiddag wisselend tot zwaarbewolkt. In het westen verwacht het KMI eerst nog kans op regen, later vallen daar enkele plaatselijke buien. Het centrum en het oosten krijgen buien met lokaal onweer. Sommige van die buien kunnen intens zijn met gevaar voor veel neerslag en eventueel ook wat hagel. De maxima liggen tussen 14 graden aan de kust, rond 18 graden in het centrum en 20 à 22 graden over het noordoosten. Er waait een meestal matige en aan zee soms een vrij krachtige noordwestenwind. Over het oosten van het land is de wind tijdelijk veranderlijk.

Vanavond vallen er nog steeds plaatselijke en soms stevige buien met kans op onweer en veel neerslag. Over het westen is het droger. In de nacht naar morgen verdwijnen de buien, maar kan er nog motregen bij tussenpozen vallen. We krijgen veel lage wolken en nevelig weer. Plaatselijk wordt het mistig, vooral dan over de zuidoostelijke landshelft. De minima liggen tussen 8 en 12 graden bij een zwakke tot matige wind uit noord, draaiend naar noordwest.

Morgen blijft het vaak grijs met lage wolken en nevel. Vooral in Hoog-België is er ook kans op mist. Af en toe kan er wat motregen vallen. De maxima schommelen tussen 14 graden aan zee en 19 graden in de Kempen. Er waait een matige noordwestenwind. Maandagnacht krijgen we nog steeds veel lage wolken met kans op nevel en hoofdzakelijk in de Hoog-België ook mistbanken. Soms kan er wat lichte regen of motregen vallen. Het is zacht met minima van 8 tot 12 graden. De wind blijft matig uit het noordwesten waaien.

Dinsdag is het eerst zwaarbewolkt met soms wat lichte neerslag; aan zee zijn er ’s ochtends echter al opklaringen. In de namiddag komen er geleidelijk ook opklaringen in het centrum, maar over het oosten blijft de kans op buien bestaan. De maxima schommelen van 13 graden in de Hoge Venen tot 19 graden in de streken nabij de Franse grens. De noordwestenwind is matig, aan de kust soms vrij krachtig. Lokaal kunnen er rukwinden tot 50 km/uur voorkomen.

Woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met wat lichte neerslag bij tussenpozen. Op het einde van de dag wordt het vanaf het noordwesten droog met brede opklaringen. We krijgen maxima van 13 tot 18 graden bij een matige wind uit west tot noordwest.

Donderdag is het gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt. Het blijft meestal droog, maar langs de Franse grens is de kans op een bui wel groter. Het is zachter met lokale maxima tot 20 of 21 graden in Vlaanderen. Er waait een doorgaans zwakke zuiden- tot zuidoostenwind.

Vrijdag bereikt een Atlantische depressie onze streken. We krijgen dan veel wolken en perioden van regen, vooral over de westelijke landshelft. De maxima schommelen tussen 14 en 18 graden.

Ook zaterdag verwacht het KMI veel wolken met regen of buien. De maxima klimmen tot 18 graden in het centrum.

Zondag lijkt het nog steeds wisselvallig te worden, maar de buienneiging zou toch wat minder groot zijn. De temperaturen liggen in de meeste streken rond 18 graden.

bron: Belga