Verkiezingen19 - Twaalf partijen maken zich in Milaan op voor sterke eurokritische fractie

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een historische dag, de herovering van Europa, een halt aan de bureaucraten van Brussel." Zo omschreven initiatiefnemer, Lega-leider Matteo Salvini, en de elf vertegenwoordigers van eurokritische en extreemrechtse Europese partijen de manifestatie zaterdag in Milaan. Die moet na de Europese verkiezingen leiden tot een grote fractie die de Europese tanker een andere koers moet doen varen. Enkele tienduizenden mensen waren zaterdagnamiddag naar de regenachtige Piazza del Duomo voor de kathedraal van Milaan afgezakt voor de manifestatie van twaalf eurokritische, nationalistische en extreemrechtse partijen onder de vlag van een "Europa van het gezond verstand".

"We staan op een kruispunt van de geschiedenis", meende Gerolf Annemans (Vlaams Belang). "Van hieruit gaat immers de boodschap uit, dat de volkeren en lidstaten van de Europese Unie zich niet meer zomaar als lammeren naar de slachtbank zullen leiden. Dat de volkeren van Europa zich niet meer door Brussel zullen laten doen, maar zelf hun grenzen zullen beheersen."

Ook voor Geert Wilders (PVV) is het tijd dat "we ons land terug in eigen handen nemen. Geen dictaten meer van de Europese superstaat, geen migranten meer en 'basta' met de islam". De Europese elite is niet te vertrouwen, vervolgde hij. "Europa heeft meer Salvini's nodig", lanceerde de Nederlander tot groot jolijt van de massa.

"Een uitzonderlijke dag, een historisch moment, waar we lang op gewacht hebben", zei Marine Le Pen. De manifestatie is voor haar een signaal van verzet, hoop en herovering. Ze zette zich af tegen de "Europese oligarchen zonder wortels of ziel", tegen de ongebreidelde mondialisering zonder regels, die enkel tot massale werkloosheid leidt.

De slottoespraak was voor Matteo Salvini, die benadrukte dat de twaalf partijen niet extremistisch zijn - dat zijn zij die Europa gemaakt hebben tot wat ze vandaag is -, maar de vertegenwoordigers van het gezond verstand. "Het echte Europa is dat van de naties en volkeren", aldus de Lega-leider, voor wie er geen plaats is voor Turkije in de Europese Unie. Ook hij had het over een historische moment. "We moeten er alles aan doen om het continent van 'Brussel' te bevrijden", aldus Salvini.

bron: Belga