Makelaar Walter Mortelmans pleit onschuldig en vraagt vrijspraak

Makelaar Walter Mortelmans pleit onschuldig en vraagt vrijspraak

Spelersmakelaar Walter Mortelmans ontkent dat hij in de degradatiestrijd van vorig seizoen druk heeft uitgeoefend op Olivier Myny, de toenmalige voetballer van Waasland-Beveren die in de portefeuille zat van Mortelmans bureau ISM. “Wat staat mijn cliënt hier eigenlijk te doen?”, vroeg zijn advocaat zich ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB af. Mortelmans pleit voor de vrijspraak. In het tuchtdossier wordt Mortelmans verweten dat hij enkele dagen voor de cruciale degradatiewedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren telefonisch contact had met Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen. Uit telefoontaps bleek dat Steemans had gevraagd of Myny voluit zou spelen. Terloops werd ook gezegd dat KV Mechelen nog steeds interesse had in Myny. In januari sprong een overgang van de middenvelder van Waasland-Beveren naar het AFAS-stadion nog op het nippertje af. Steemans vroeg Mortelmans ook of Myny zich niet wat kon inhouden. De spelersmakelaar beloofde met Myny te gaan praten.

“Maar de vraag is: welke boodschap gaf Mortelmans ook effectief door aan zijn speler”, zei Mortelmans’ advocaat Van de Kerkhof. “Mijn cliënt belooft wel met Myny te gaan praten, om de commerciële relaties niet te schaden. Maar uiteindelijk doet hij dat niet. Via Thomas Troch laat hij Myny wel weten dat er interesse is van KV Mechelen. Myny werd aangeraden niet te gaan juichen voor de fanatieke spionkop als hij zou scoren in die bewuste wedstrijd. Maar er werden Myny geen instructies meegegeven, dat bevestigt de speler zelf ook. Over geld of financiële verloningen is nooit gesproken.”

“Wat staat mijn cliënt hier eigenlijk te doen? Er is geen enkel element of bewijs dat wijst op competitievervalsing, of zelfs een poging tot. Mijn cliënt deed niets strafbaars”, gaat meester Van de Kerkhof voort. “Ik begrijp niet hoe de bondsprocureur concludeert dat ‘er zonder twijfel druk uitgeoefend werd op Myny’. Zelfs de telefoontaps spreken mijn cliënt vrij.”

Daags na de match neemt Mortelmans immers contact op met Olivier Swolfs, financieel directeur bij Waasland-Beveren: “Ik heb geen van mijn spelers benaderd. Daar verbrand ik mijn handen niet aan. Dat Mechelen zijn eigen boeltje opkuist.”

bron: Belga