Incident met hoogspanningslijn – “Dergelijke incidenten zijn zeer uitzonderlijk”

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, betreurt het ongeval op een hockeyterrein in Mol. Dergelijke incidenten zijn zeer uitzonderlijk. “Als er al ongevallen gebeuren, is dit in de meeste gevallen gelinkt aan bouwondernemingen of werken”, aldus Tom Demeyer, woordvoerder externe relaties. Het bedrijf zegt elk jaar grote sensibiliseringsacties te houden om te waarschuwen voor de gevaren van hoogspanningslijnen. Zaterdag raakten veertien mensen gewond bij een incident met een hoogspanningslijn boven een hockeyterrein. Bij een kampioenenviering werden slingers de lucht ingeschoten die contact maakten met een hoogspanningslijn. Daardoor werd stroom naar het terrein geleid. Er vielen veertien gewonden. Vier mensen zijn er erg aan toe maar zijn buiten levensgevaar, zo maakte burgemeester Wim Caeyers bekend.
Ook voor het grote publiek is het belangrijk te weten dat je niet rechtstreeks een hoogspanningslijn moet aanraken om gevaar te lopen. “Als je te dicht komt, slaat de elektriciteit over naar het voorwerp of de persoon en ontstaat er een zogenaamde vlamboog. Hoe hoger de spanning, hoe verder je uit de buurt van de hoogspanningsinstallatie moet blijven. Hoe hoger de spanning, hoe groter de eventuele schade en verwondingen”, aldus Demeyer.
Bij een 70kV-lijn geldt een perimeter van 3,7 meter, bij een 150 kV-lijn is dat 4,5 meter en voor een 380kV-lijn geldt een perimeter van 6,8 meter.
Elia wijst er nog op dat het ten strengste verboden is om zaken af te vuren op een hoogspanningslijn. Als je activiteiten organiseert onder een hoogspanningslijn of als je verdachte zaken ziet: neem contact met Elia (0800 95 062), luidt het.

bron: Belga