Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - Makelaar Maeschalck vecht tegen tranen: "Wil snel deze pagina omdraaien"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de laatste van negen pleidooien namen Evert Maeschalck, de makelaar van Davy Roef, en zijn advocaat Marijn Van Nooten het woord voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB. "Ik weet van mezelf dat ik helemaal niets met matchfixing te maken heb", zei een snotterende Maeschalck vrijdag ter zitting. De bondsprocureur legt Maeschalck ten laste dat hij verzaakte aan de meldingsplicht, omdat Olivier Somers (hoofdaandeelhouder van KV Mechelen) via de makelaar zou geprobeerd hebben om doelman Roef te beïnvloeden voor de cruciale degradatiematch van 12 maart 2018. Maeschalck riskeert daarvoor een jaar schorsing.

"Ons pleidooi zou hier 30 seconden kunnen duren, want een makelaar is niet eens meldingsplichtig bij de voetbalbond. Bovendien is er geen enkele aanwijzing van competitievervalsing. Maeschalck heeft zelfs nooit een vraag gekregen om Davy Roef te benaderen. Dus wat valt er dan te melden?", opende advocaat Van Nooten zijn pleidooi. "Volgens de bondsprocureur is er een 'duidelijke en welomlijnde vraag geformuleerd', maar welke vraag dat dan precies was, blijkt niet uit het strafdossier."

Maeschalck gaf toe in de periode van de bewuste match KV Mechelen/Waasland-Beveren twee keer contact gehad te hebben met Somers. "Een keer op zaterdag (voor de match), om tickets te halen op de match van zondag, en op maandag (na de match). Maeschalck had natuurlijk nog wat spelers van Mechelen in de portefeuille", aldus Van Nooten. Het Bondsparket vond het verdacht dat Maeschalck na het onderhoud met Somers telkens afsprak met Roef. "Maar daar was geen oorzakelijk verband. Op zaterdag stond een meeting gepland bij Roef thuis om zijn sportieve toekomst te bespreken, samen met zijn mama, papa en vriendin. Maandag ondertekende Roef op het bureau van Maeschalck een contract met een handschoenensponsor", legt Van Nooten uit. Met WhatsApp-verkeer kon de advocaat dat ook aantonen. "Zwart op wit kunnen we dus de bewering van het Bondsparket weerleggen. Dat had ook kunnen blijken uit de afschriften van onze verklaringen aan het federaal parket, maar die behoren niet tot de 35 stukken die de onderzoekscoördinator mocht inkijken."

Ook Maeschalck, die er zelf op stond om voor de vrijspraak te pleiten, nam kort even het woord. Daarbij kon de makelaar en zoon van advocaat Johnny Maeschalck de tranen amper bedwingen. "Ik weet dat ik met deze zaak niets te maken heb. Het is pijnlijk dat ik er toch bij betrokken word. Ik hoop dat deze bladzijde snel kan omgedraaid worden, vooral voor mijn vrouw en kinderen."

bron: Belga