Amnesty haalt uit naar Mexico na overlijden migrantenmeisje

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International haalt uit naar de Mexicaanse overheid, na de dood van een migrantenmeisje in hechtenis in Mexico. Het is een “afschuwelijke tragedie”, parallel aan wat gebeurt in de Verenigde Staten, aldus de ngo. Het tienjarige meisje uit Guatemala en haar moeder hadden twintig uur per bus gereisd, toen ze van de staat Chihuahua aan de Amerikaanse grens werden overgebracht naar een migrantencentrum in Mexico-Stad. Het meisje was opgenomen in het ziekenhuis met keelpijn.
Alejandro Encinas, viceminister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor mensenrechten, zei later dat hoewel het meisje klaagde over keelpijn, ze overleed aan een hoofdwonde. Ze was gevallen in de slaapzaal waar haar moeder verbleef, aldus de krant Excelsior.
Volgens Amnesty gaat het om het eerste overlijden van een migrantenkind onder de huidige regering. De ngo wil antwoorden van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador.
De president kwam in december aan de macht en had tijdens zijn campagne beloofd om de mensenrechten van migranten te respecteren. Desalniettemin wordt een steeds groter aantal migranten die op weg zijn naar de VS, opgepakt en gedeporteerd.
Volgens Amnesty-woordvoerster Erika Guevara Rosas laat de regering van Lopez Obrador “een golf van repressieve maatregelen tegen migranten toe, die leiden tot een achteloze omgang met mensenlevens”. “Dit suggereert een alarmerende parallel met het beleid van de regering-Trump”, zei ze.
De afgelopen maanden waarschuwden verschillende mensenrechtenorganisaties voor een harder migratiebeleid. In de VS zijn sinds december vier kinderen gestorven die door de immigratieautoriteiten werden vastgehouden.

bron: Belga