Ook mannen horen hun biologische klok tikken

Ook mannen horen hun biologische klok tikken
Foto Unsplash

De biologische klok is voor de meeste vrouwen geen vreemd gegeven. Al op vroege leeftijd worden ze zich bewust van hun vruchtbare “houdbaarheid”. Zwangerschap op latere leeftijd ligt nu eenmaal moeilijker en is iets om rekening mee te houden. Voor mannen is die tijdsdruk veel minder prominent, maar dat blijkt onterecht.

Ook mannen kunnen complicaties ervaren als ze op latere leeftijd aan kinderen willen beginnen. Een nieuw onderzoek van Rutgers University stelt dat mannen er goed aan zouden doen om rond hun 35ste spermacellen te laten invriezen. Dat is ook de leeftijd waarop vrouwen vaak eicellen laten invriezen.

Miskraam

De studie van Rutgers University liep over een periode van veertig jaar. De onderzoekers keken naar de invloed van de vaderlijke leeftijd op de vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van de kinderen. Het blijkt dat de mannelijke biologische klok net zoals die van vrouwen begint te tikken rond de leeftijd van dertig. Is de vader ouder, dan verhoogt onder andere de kans op miskramen en aangeboren afwijkingen. Volgens Gloria Bachmann, co-auteur van het onderzoek, heerst er binnen de wetenschap wel onenigheid over wanneer die risico’s bij mannen net verhogen. De “grens” ligt alvast ergens tussen 35 en 45 jaar.

Informeren over vruchtbaarheid

“Hoewel het algemeen aanvaard is dat fysiologische veranderingen bij vrouwen boven de 35 de conceptie, zwangerschap en gezondheid van het kind beïnvloeden, beseffen veel mannen niet dat ook hun leeftijd een soortgelijke invloed kan uitoefenen. Vrouwen zijn zich over het algemeen meer bewust van hun voortplantingsgezondheid, maar mannen raadplegen alleen een dokter in geval van medische of vruchtbaarheidsproblemen”, aldus Bachmann. Ook wanneer het kind ouder wordt, kan de invloed van de parentale leeftijd tot uiting komen. Ze lopen onder andere een groter risico op kinderkanker en autisme. Volgens Bachmann verliezen spermacellen, net zoals spieren, op latere leeftijd aan “kracht”, wat de kwaliteit beïnvloedt. Ze raadt mannen dan ook aan om zich te informeren over hun vruchtbaarheid en indien nodig een afspraak te maken bij de huisarts.