Verscheidene herdenkingsmomenten één jaar na tragische overlijden Mawda

Verscheidene herdenkingsmomenten één jaar na tragische overlijden Mawda

Een jaar na het overlijden van Mawda, het 2-jarige Koerdische meisje dat werd doodgeschoten tijdens een politieachtervolging in Bergen, vinden er vandaag en morgen meerdere herdenkingen plaats. Die gaan uit van het ‘Comité Mawda Justice-Vérité’ en de beweging ‘Solidarity for All’.
Vanavond organiseert ‘Solidarity for All’ in Leuven om 18 uur een hulde aan Hal 5, zegt coördinator Peter Terryn. Zaterdag zet de beweging eveneens een herdenkingsmoment op touw in Gent. Dat zal om 17 uur plaatsvinden op de wereldmarkt Feria Mundial, in het Coyendanspark. Op beide evenementen verwacht Terryn “enkele tientallen” deelnemers.

In Bergen, de plaats van het tragische incident, organiseert het ‘Comité Mawda Justice-Vérité’ morgen een betoging. Om 14 uur wordt er voor het station verzamelen geblazen op de place Léopold.

Zowel ‘Solidarity for All’ als het ‘Comité Mawda Justice-Vérité’ klaagt aan dat er een jaar na het overlijden van Mawda nog “geen enkele verantwoordelijke bij de politie of in de politiek ter verantwoording werd geroepen”. Ze veroordelen ook de “de oorlogspolitiek tegen migranten” in ons land.

De 2-jarige Mawda stierf op 17 mei 2018 toen ze geraakt werd door een kogel. Die werd door de politie afgevuurd tijdens een nachtelijke achtervolging van een bestelwagen met transmigranten op de E42 in Maisières, nabij Bergen. Haar ouders wilden samen met Mawda en haar oudere broertje het Verenigd Koninkrijk bereiken. Het gezin kreeg in februari van dit jaar in België een verblijfsvergunning van één jaar, die verlengbaar is.

bron: Belga