Brusselse Nieuwland roept onafhankelijkheid uit voor schone lucht

Brusselse Nieuwland roept onafhankelijkheid uit voor schone lucht

De acties van Filter Café Filtré zitten in de voorlaatste week voor de verkiezingen. Vandaag nemen opnieuw meer dan 80 scholen en instellingen deel aan de vele acties. De opvallendste was die in de Nieuwland in Brussel. De twee scholen en het kinderdagverblijf in de straat riepen samen met ouders en kinderen de onafhankelijkheid uit en creëerden een nieuw land met eigen wetten voor gezonde lucht. Nieuwland werd officieel ingehuldigd als nieuw land met de kroning van een koningin en het zingen van het volkslied. De straat is onderhevig aan sluipverkeer door werken aan de Stalingradlaan, maar omdat er geen fietspad is, vinden de ouders, leerkrachten en kinderen het er levensgevaarlijk. Ze eisen de schoolstraat die hen beloofd was.

“Er rijden vrachtwagens en tegelijk moeten hier kinderen door fietsen. Dat gaat niet. Hier zijn een crèche en twee scholen en dus is dit een echte schoolstraat. Als Brussel de kinderen niet als volwaardige burgers van onze stad aanvaardt, dan worden we maar onafhankelijk en kunnen we elkaar ontmoeten op onze grenzen”, vertelt initiatiefnemer, ouder en stand-upcomedian Joost Vandecasteele.

“Er is ons de garantie gegeven als verkiezingsbelofte dat er een schoolstraat zou komen en dat is dan ingetrokken, want ze zijn enorm bang voor handelaars en de autolobby. Wij vragen om de plek die auto’s onrechtmatig hebben ingepalmd, terug te krijgen. Zij moeten niet op fietspaden rijden of dubbel parkeren op het voetpad”, vindt Vandecasteele.

bron: Belga