Skeyes: "Sociaal akkoord wordt niet heronderhandeld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er is geen sprake van dat het sociaal akkoord van vorige week wordt heronderhandeld. Wel komen er vergaderingen om, zoals aangekondigd, bepaalde details concreet uit te werken." Dat zegt de directie van luchtverkeersleider skeyes, na berichten dat ze aan de vakbonden zou hebben toegegeven om het akkoord opnieuw op tafel te leggen. Bij skeyes werd vorige vrijdag een sociaal akkoord bereikt. Het werd ondertekend door de directie en de socialistische vakbond ACOD, maar niet door de bonden ACV en VSOA. Zij vinden dat het akkoord geen structurele oplossingen biedt en dat er nog te veel onduidelijkheden zijn.

Vandaag was er een werkonderbreking van luchtverkeersleiders, tussen 9.30 uur en 13 uur, naar aanleiding van geplande infosessies over het akkoord (die uiteindelijk geschrapt werden). In de nasleep daarvan - er werden een honderd vluchten geannuleerd - waren er berichten dat de directie zou hebben toegegeven en het akkoord opnieuw ter onderhandeling op tafel zou leggen.

Maar dat wordt door de directie ontkend. "Van een heronderhandeling van het akkoord is geen sprake, wel van het concreet uitwerken van de details van het overeengekomen akkoord", zegt ze in een persbericht. Na afsluiting van het akkoord was al gezegd dat een aantal maatregelen nog meer concreet moet worden uitgewerkt.

De eerste vergadering om over die details te spreken, staat maandag op de agenda. Skeyes laat nog weten dat de infosessies die de komende dagen gepland zijn, wel zullen plaatsvinden. Vrijdag zou het sociaal akkoord bijvoorbeeld toegelicht worden aan de skeyes-mensen op de luchthaven van Oostende.

Zowel Minster van Werk Kris Peeters (CD&V) als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roepen ondertussen de directie en de vakbonden op om het overleg te hervatten en de stakingsacties te stoppen. Werkgeversorganisatie VBO moeit zich zeer zelden in conflicten bij indivuele bedrijven. "Maar de actie van vanmorgen bij skeyes was er eentje te veel", aldus VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

De topman van het VBO nam dan ook contact op met premier Charles Michel en minister van Economie Kris Peeters, om de bezorgdheid van de werkgevers kenbaar te maken. "Deze stakingsacties schaden de luchthaven, de bedrijven en de consumenten. De reputatie van ons land staat op het spel", zegt Timmermans. "Het kan niet dat een kleine groep mensen iedereen gijzelt". Desnoods moet door een sociaal bemiddelaar of op regeringsniveau worden ingegrepen, bepleit het VBO nog.

bron: Belga