Minstens zes doden bij luchtaanvallen in Jemenitische hoofdstad Sanaa

De Saoedi-Arabische militaire coalitie heeft vandaag luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen, voornamelijk in de hoofdstad Sanaa. De bombardementen volgden 48 uur na de drone-aanvallen op oliepijpleidingen op Saoedisch grondgebied, die door Houthi-rebellen werden opgeëist. De militaire coalitie tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) had gisteravond gewaarschuwd “met geweld” te reageren op de Houthi-aanvallen dinsdag. “We zijn begonnen met gerichte luchtaanvallen uit te voeren tegen de kampen van de Houthi-milities, onder meer in Sanaa”, zo heeft de coalitie vandaag verklaard.

Volgens een Houthi-televisiekanaal in Jemen hebben 19 luchtaanvallen plaatsgevonden in de regio van Sanaa, waarvan 11 in de hoofdstad zelf. “De lichamen van zes personen zijn in het ziekenhuis in Sanaa toegekomen, en tien gewonden worden verzorgd”, heeft een arts van het ziekenhuis gemeld.

De Saoedische viceminister van Defensie en zoon van koning Salman, Khalid bin Salman, heeft Iran ervan beschuldigd achter de drone-aanvallen te zitten. “De aanval van de Houthi’s op de olieleidingen bewijst dat de milities een instrument zijn dat het Iraanse regime gebruikt om zijn expansionistische agenda in de regio door te voeren”, zei de prins vandaag op Twitter.

De militaire coalitie is sinds 2015 in een strijd verwikkeld tegen de Houthi-rebellen, die door Iran gesteund worden. De luchtaanvallen op Sanaa maken deel uit van de toenemende spanningen in de Golf. Naast de drone-aanvallen werden onlangs ook vier olietankers op mysterieuze wijze gesaboteerd voor de kust van de VAE.

Bron: Belga