Jupiler Pro League - Club Brugge verliest bij Standard en moet titeldroom opbergen, Gent wint bij Antwerp

Standard heeft donderdag op de negende speeldag van Play-off I van de Jupiler Pro League met 2-0 van Club Brugge gewonnen. Uittredend kampioen Club komt daardoor niet meer in aanmerking voor de titel, Standard springt naar de derde plaats. AA Gent ging met 1-2 winnen bij Antwerp en geeft de rode lantaarn door aan Anderlecht. Bij Club moest Schrijvers naar de bank ten koste van Amrabat, bij Standard kwamen Fai en Lestienne in de plaats van Halilovic en Bokadi. Lestienne toonde zich al na twee minuten van waarde door Cimirot te bedienen in de zestien, maar Club-doelman Horvath redde met de buik. De Luikenaars waren de betere ploeg in het eerste halfuur, maar dat leidde zelden tot concreet doelgevaar. Na precies 30 minuten namen de winstkansen van de mannen van Michel Preud'homme gevoelig af, want Fai kreeg rood voor een zware tackle op de enkel van Vormer. Pas vlak voor rust kwam Club dreigen via Vanaken en Dennis, maar het bleef 0-0.

Na de pauze ging Club nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong tegen tien Luikenaars, maar doelman Ochoa hield de thuisploeg recht. Op aangeven van Vormer leek invaller Openda op het uur toch te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd omwille van een duwfout. Even later ging Dennis aan de overkant met twee handen naar de bal en ging die op de stip. Razvan Marin (68.) trapte de elfmeter in de hoek, Standard stond met tien man op voorsprong. De Bruggelingen maakten nadien nooit aanspraak op de gelijkmaker en een minuut voor tijd deed Marin de boeken helemaal toe. Met een pracht van een vrije trap vanop ruim 30 meter legde hij de 2-0 eindstand vast.

In Antwerp-Gent ging het in het eerste halfuur uitstekend op en neer met doelgevaar aan beide kanten, de beste kans was voor de thuisploeg met Zé. Hij kwam oog in oog met doelman Kaminski, maar die pakte uit met een knappe save. Toen Dylan Bronn (36.) een voorzet van Opare in eigen doel werkte stond het dan toch 1-0, al werd het doelpunt in eerste instantie nog afgekeurd voor buitenspel van Mbokani. De VAR kwam tussen. Lang kon The Great Old niet van zijn voorsprong genieten, want net voor de rust maakte Jonathan David (45+1.) in twee tijden gelijk op een hoekschop van Verstraete.

Gent was de betere ploeg in de tweede helft, Odjija kreeg een eerste goeie kans maar trapte op doelman Bolat. Het leek 1-1 te blijven, maar diep in de blessuretijd schonk Alexander Sørloth (90+4.) de Buffalo's de zege na defensief geblunder van Opare.

In het klassement is Genk, dat donderdag 1-1 gelijkspeelde bij Anderlecht, met 51 punten niet meer bij te benen. Club telt 47 punten, Standard springt met 39 punten naar de derde plaats, evenveel als nummer vier Antwerp. Ook Gent en Anderlecht tellen evenveel punten (32), maar de rode lantaarn is voor Anderlecht.