Britse beleidsmakers starten onderzoek naar reality-tv na overlijden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Britse parlementariërs hebben woensdag laten weten dat er een onderzoek komt naar realitytelevisie en de verplichting van productiehuizen om oog te hebben voor de deelnemers van de programma's. Het onderzoek komt er na de dood van een deelnemer vorige week. Een deelnemer aan 'The Jeremy Kyle Show' overleed enkele dagen nadat een aflevering van het programma werd opgenomen. Daarin werd hij aan een leugendetector gelegd om te bewijzen dat hij trouw was gebleven aan zijn verloofde. Hij slaagde niet voor de test en het stel ging uit elkaar.

De zender ITV besloot na het overlijden de show, die al 14 jaar uitgezonden werd, stop te zetten.

Volgens Damian Collins, de voorzitter van de commissie Digitaal, Cultuur, Media en Sport (DCMS) van het parlement, heeft de zender de juiste beslissing genomen, maar "mag dat niet het einde van de zaak zijn". "Televisieprogramma's zoals 'The Jeremy Kyle Show' brengen kwetsbare mensen in gevaar door ze op een podium te zetten op een moment in hun leven waarop ze de consequenties niet kunnen inschatten, niet voor zichzelf en niet voor hun families", klinkt het in een mededeling.

"Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de plichten die televisiebedrijven hebben tegenover de deelnemers van realityshows", aldus Collins nog, die stelt dat zijn commissie er deze zomer een zal opzetten.

ITV kwam al eens in een storm van kritiek terecht na de dood van twee voormalige deelnemers van het datingprogramma "Love Island".

bron: Belga