Peking waarschuwt Parijs over asiel voor vrouw ex-topman Interpol

Peking waarschuwt Parijs over asiel voor vrouw ex-topman Interpol
Peking waarschuwt Parijs over asiel voor vrouw ex-topman Interpol

China heeft Frankrijk vandaag een waarschuwing gestuurd, nadat bekend was geraakt dat Parijs politiek asiel aanbood aan de vrouw van de voormalige Chinese baas van Interpol, die in zijn land vervolgd wordt voor corruptie. “Als de vrouw van Meng Hongwei politiek asiel aanvraagt in Frankrijk, is dat een totaal misbruik van de Franse procedure”, zei Geng Shuang, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De advocaat van de vrouw, Emmanuel Marsigny, zei aan persagentschap AFP dat zijn cliënte en haar twee kinderen begin mei het statuut van vluchteling kregen. Grace Meng vreesde voor haar veiligheid. Ze kreeg politiebescherming sinds ze begin dit jaar een klacht had ingediend over een ontvoeringspoging.

In september haalde de verdwijning van Meng de krantenkoppen, van wie niets meer werd vernomen sinds zijn vertrek uit Lyon. Een tiental dagen later kondigde Peking aan dat Meng, ook viceminister in China, teruggekeerd was naar China en verdacht werd van corruptie. Hij werd aangeklaagd.

Over de vervolging van Meng Hongwei zei Geng Shuang vandaag dat het gaat om een “klassieke strafzaak”. “Het is geen politieke aangelegenheid, laat staan een zogenaamde politieke vervolging”, zei hij. “Een goed wederzijds politiek vertrouwen is de basis voor de gezonde en stabiele ontwikkeling van de Chinees-Franse betrekkingen. We hopen dat China en Frankrijk in staat zullen zijn om deze zaak volgens de wet en op gepaste wijze te behandelen, op basis van goede samenwerking”, zei hij.

Bron: Belga