Twintig verschillende gele truien in 106e editie van Tour de France

Twintig verschillende gele truien in 106e editie van Tour de France

De leider in de Ronde van Frankrijk 2019, met Grand Départ in Brussel, zal elke dag een andere gele trui dragen. De truien zullen bedrukt worden met afbeeldingen van renners en symbolen die bepalend waren in de geschiedenis van het shirt, dat in de komende editie zijn 100e verjaardag viert. Dat hebben de organisatoren dinsdag bekendgemaakt. “Die gele truien zijn uniek: elke wielerfan zal zich, bij het aanschouwen van de shirts, bepaalde momenten herinneren”, verklaarde Tourdirecteur Christian Prudhomme op een persconferentie in Romilly-sur-Seine. Daar bevindt zich de hoofdvestiging van sportkledijfabrikant Le Coq sportif, dat de truien voor La Grande Boucle vervaardigt.

Twintig gele truien – in de eerste rit is er geen geletruidrager – zullen verschillende mensen en plaatsen eren. Op elk shirt zal er een andere bedrukking staan. Zo zal het Atomium op de gele trui prijken in de ploegentijdrit die doorgaat in Brussel. Op de gele trui van de elfde rit zullen de vijfvoudige winnaars Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain afgebeeld worden. De Arc de Triomphe, symbool van de aankomst die sinds 1975 op de Champs-Elysées in Parijs ligt, zal zichtbaar zijn op de gele trui van de eindwinnaar.

Brussel organiseert dit jaar de Grand Départ van de Tour de France om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx te eren. Merckx won zijn eerste van vijf Rondes in 1969.

bron: Belga