Raadkamer Brugge – Vermoedelijke mensensmokkelaar naar strafrechter verwezen

De Brugse raadkamer heeft een 39-jarige Turk naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachte zou geprobeerd hebben om vier mensen naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Op 7 januari werd de man in Zeebrugge opgemerkt samen met vier transmigranten, waarvan twee minderjarigen. Ze maakten aanstalten om terug te keren, omdat de trailer waarop de vluchtelingen zich wilden verstoppen blijkbaar al vertrokken was. Op dat moment werd de vermeende mensensmokkelaar echter gearresteerd door de politie.
De verdachte bleek de vier gesmokkelden vanuit een safehouse naar Zeebrugge te hebben gebracht. In eerste instantie beweerde de man de Bulgaarse nationaliteit te hebben, maar zijn voorgelegde papieren bleken vals te zijn. Volgens het parket zou de Turk deel uitmaken van een internationale bende die vluchtelingen doorheen Europa tot in het Verenigd Koninkrijk smokkelt.
De raadkamer heeft het dossier dinsdagochtend naar de correctionele rechtbank van Brugge verwezen. Het proces zal wellicht over een drietal weken van start gaan. De verdachte zit sinds zijn arrestatie in voorhechtenis en blijft ook minstens tot aan zijn proces in de gevangenis.

bron: Belga