Manchester City is "zeer bezorgd" over berichtgeving in The New York Times

door
Belga
Leestijd 2 min.

Manchester City zegt "zeer bezorgd" te zijn over de berichtgeving die maandag verschenen is in The New York Times. De Amerikaanse krant vernam immers bij bronnen dicht bij het dossier dat de Europese Voetbalconfederatie UEFA de uitsluiting van de club uit de Champions League zal vragen, op basis van de bevindingen uit het onderzoek naar mogelijke overtredingen op de Financial Fair Play. "Manchester City werkt in volle vertrouwen samen met de financiële controlecommissie van de UEFA, die verondersteld wordt onafhankelijk en toegewijd te werken. Eerder meldde de UEFA overigens al dat er tijdens het onderzoek niet meer gecommuniceerd zou worden. Daarom zijn we des te meer bezorgd over de bronnen die de krant nu aanhaalt. We kunnen hieruit afleiden dat het vertrouwen van de club in de financiële controlecommissie misplaatst is, of het onderzoek misbruikt wordt door individuen om de reputatie en de commerciële belangen van de club te schaden. Of beide", zo laat Manchester City duidelijk verstaan. "De club werd eerder valselijk beschuldigd van financiële onregelmatigheden en heeft om die beschuldiging te weerleggen voldoende bewijsmateriaal aan de UEFA overhandigd."

Sinds maart voert de financiële controlecommissie van de UEFA een onderzoek naar de club, na publicaties in de media op basis van Football Leaks. Onder meer zou de Engelse kampioen in 2013 met de cijfers van sponsorcontracten gesjoemeld hebben om een verlies van 11,5 miljoen euro in te dekken. Een jaar later zou de club de manager van een minderjarige speler (de toen 14-jarige Jadon Sancho, die inmiddels bij Borussia Dortmund zit) 235.000 euro betaald hebben. Dankzij Football Leaks kwam ook aan het licht dat Abu Dhabi - de club is sinds 2008 in handen van de familie van de emir - in zeven jaar tijd via overgewaardeerde sponsorcontracten een fortuin in City zou gepompt hebben.

In 2014 veroordeelde de UEFA Manchester City al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Het kostte de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-15 met een beperkte selectie aantreden. Ook de Premier League onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van de club.

Manchester City vierde zondag de zesde landstitel, de tweede op rij en de vierde sinds de overname van de club. De grote droom van de eigenaars uit het Midden-Oosten is echter een eindzege in de Champions League, wat tot nu toe nog niet gelukt is.

bron: Belga