Conservatieve zwaargewichten waarschuwen May voor brexit-deal met Labour

Conservatieve zwaargewichten waarschuwen May voor brexit-deal met Labour

Een aantal brexiteers in haar partij hebben de conservatieve premier Theresa May in een open brief gewaarschuwd dat de partij gesplitst zal worden indien May met oppositiepartij Labour een akkoord sluit dat Groot-Brittannië in de Europese douane-unie houdt. “Een douane-unie met de Europese Unie is slecht beleid en slechte politiek”, waarschuwen de veertien conservatieve parlementsleden in een open brief in de krant The Times. De groep windt er geen doekjes om. Als May akkoord gaat met die eis van Labour, zou ze “het loyale centrum van de Conservatieve Partij verliezen, de partij splitsen en allicht niets positiefs toevoegen”.

De groep wordt aangevoerd door Graham Brady, de voorzitter van het 1922 Committee, het invloedrijke overlegorgaan van de backbenchers van de conservatieve partij. Ook voormalig buitenlandminister Boris Johnson en de vroegere brexit-ministers David Davis en Dominic Raab zetten hun handtekening. De drie namen ontslag uit onvrede met de brexit-koers van May.

May voert momenteel gesprekken met Labour in de hoop om alsnog een parlementaire meerderheid te vinden voor de goedkeuring van het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. De socialisten willen dat akkoord enkel steunen als het land na de brexit in een Europese douane-unie blijft. Dat staat dan weer haaks op de visie van de brexiteers, die zelf vrijhandelsakkoorden willen gaan sluiten.

May maakt dinsdag op een zitting van haar regering een balans van de onderhandelingen met Labour op. “We zullen blijven zoeken naar een manier om een geordend vertrek uit de EU te verzekeren”, klonk het in Downing Street. May’s hoofdonderhandelaar Olly Robbins trekt intussen opnieuw naar Brussel om mogelijke aanpassingen aan de politieke verklaring over de toekomstige relaties te bespreken.

De Europeanen zijn bereid tot aanpassingen aan die politieke verklaring, die schetst hoe de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU er na de brexit zouden uitzien. Aan het echtscheidingsakkoord kan voor hen niet meer getornd worden. Dat akkoord omvat onder meer garanties voor de rechten van burgers, de financiële afwikkeling van het Britse lidmaatschap en een vangnetoplossing om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden.

bron: Belga