"Twee van de tien Nederlandstalige huwelijken dit jaar in Frans voltrokken in Brussel"

door
Belga
Leestijd 1 min.

N-VA gemeenteraadslid in de stad Brussel Mathias Vanden Borre heeft maandag op de gemeenteraad aangeklaagd dat van de tien Nederlandstalige huwelijken die in Brussel-stad plaatsvonden er twee zijn voltrokken door een gemeenteraadslid die het Nederlands niet machtig is. Schepen van Burgerlijkse stand Ahmed El Ktibi (PS) benadrukt dat de stad nog geen enkele klacht ontvangen heeft. Als de bevoegde schepen niet beschikbaar is op de dag van een huwelijk treedt een gemeenteraadslid op als vervanger. Vanden Borre stelde zelf op de hoogte gebracht te zijn van een geval waarbij een Nederlandstalig koppel in het Frans gehuwd moest worden, doordat het gemeenteraadslid niet tweetalig was.

"Noodgedwongen wordt de ceremonie in het Frans voltrokken, waarbij de getrouwden, familie en vrienden verbouwereerd achter blijven", zegt Vanden Borre. De N-VA'er herinnerde het college eraan dat dit een inbreuk is op de taalwet, want Brussel is een tweetalig gebied waar Nederlands en Frans op voet van gelijkheid staan.

"Wij hebben nog geen enkele klacht gekregen van de getrouwden over dit onderwerp", reageerde El Ktibi. Nadien benadrukte hij dat hij erop toeziet dat de keuze van het in het huwelijk tredende koppel altijd wordt gerespecteerd. Maar hij herinnerde de gemeenteraad er ook aan dat de leden die de huwelijken voltrekken niet verplicht zijn om in het bezit te zijn van een taalcertificaat van Selor, het selectiebureau van de overheid.

bron: Belga