Stiptheid treinen blijft boven 90 procent

Stiptheid treinen blijft boven 90 procent

De stiptheid op het Belgische spoornet is in april voor de vijfde maand op rij boven 90 procent uitgekomen. In totaal reed vorige maand 91 procent van de binnenlandse passagierstreinen op tijd of met een vertraging van hoogstens 6 minuten, zo blijkt uit gegevens op de opendatawebsite van spoornetbeheerder Infrabel. In april vorig jaar bedroeg de stiphteid 89,2 procent. Negenendertig procent van de vertragingen werd veroorzaakt door “derden” (zoals spoorlopers). Infrabel zelf was verantwoordelijk voor 30,7 procent van de vertragingen, spoorwegmaatschappij NMBS voor 26,2 procent.

De voornaamste incidenten waren een kabeldiefstal in Gembloers op spoorlijn 161 (2 april, 3.079 minuten vertraging), de aanrijding van een persoon in Farciennes op spoorlijn 130 (ook 2 april, 2.075 minuten) en een storing in het seinhuis van Brussel-Noord (17 april, 1.901 minuten).

Net als de voorbije maanden werd ongeveer een op de vijftig treinen (2 procent) volledig of gedeeltelijk afgeschaft. In april ging het om in totaal 2.261 treinen.

Tijdens de eerste vier maanden dit jaar werden al ruim 9.600 treinen afgeschaft, ongeveer 1.200 (of 14 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het zou niet gaan om een structurele verhoging: Infrabel verwijst naar incidenten als kabeldiefstallen en ongevallen aan overwegen en naar enkele dagen van noodweer in maart, waardoor heel wat treinen volledig of gedeeltelijk moesten worden afgeschaft.

bron: Belga