Genderkloof in stemhokje is subtieler dan gedacht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De genderkloof in het stemhokje situeert zich niet zozeer tussen links en rechts, maar tussen het centrum en de extremen. Dat blijkt uit de Belgian local elections study van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, de VUB en een aantal Franstalige universiteiten, waarover De Morgen maandag bericht. Bij de lokale verkiezingen vroegen onderzoekers aan 4.087 kiezers op welke partij of welke politicus ze hadden gestemd. Groen, Open Vld en CD&V hadden meer vrouwelijke kiezers dan andere partijen. Het gaat om respectievelijk 57, 56 en 54 procent. De extremere partijen, Vlaams Belang en PVDA, hadden meer mannelijke kiezers. Slechts 40 procent van de Vlaams Belang-kiezers was een vrouw, terwijl dat bij PVDA 46 procent was.

Wat opvalt, is dat vrouwen zich op een schaal van links tot rechts wel linkser positioneren. Toch vertaalt zich dat niet in een duidelijk linkser stemgedrag, met uitzondering van de jongste generatie.

"Vrouwen stemmen meer op gevestigde partijen. Mannen kiezen eerder voor politieke nieuwkomers en outsiders", verklaart politicologe Silvia Erzeel van de VUB.

bron: Belga