Europese Commissie legt AB InBev boete van 200 miljoen euro op

Europese Commissie legt AB InBev boete van 200 miljoen euro op

De Europese Commissie legt de Belgische bierreus AB InBev een boete van iets meer dan 200 miljoen euro op omdat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt. Dat kondigt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager aan. De Europese Commissie opende in juni 2016 een onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt, nadat het Europees parlement zich eerder ook al kritisch had uitgelaten over de Leuvense bierreus.

Volgens Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager beperkte AB InBev tussen februari 2009 en eind oktober 2016 de concurrentie, door de invoer van Jupiler uit Nederland naar ons land te belemmeren. Het populaire biermerk is daar goedkoper, omdat het er moet afrekenen met scherper geprijsde concurrenten.

Concreet paste Anheuser-Busch InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland aan: de Franstalige tekst werd ervan gehaald. Zo kon AB InBev vermijden dat de blikjes verkocht konden worden in Wallonië. Daarnaast beperkte het bedrijf het volume aan Jupiler dat aan de Nederlandse groothandelaar werd geleverd, opnieuw om invoer naar België te vermijden. Bovendien weigerde AB InBev bepaalde producten te leveren aan Belgische detailhandelaars, tenzij die ermee instemden de invoer van goedkoper Jupilerbier vanuit Nederland naar België te beperken. Tot slot kregen Nederlandse verkopers bepaalde promoties niet, als de kans bestond dat ze de goedkopere producten daarna in België zouden invoeren.

“De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken”, aldus Eurocommissaris Vestager. “Pogingen van dominante ondernemingen om de interne markt op te splitsen om zo hoge prijzen te handhaven, zijn verboden. Daarom hebben we AB InBev een boete van € 200 miljoen opgelegd voor het overtreden van onze antitrustregels.”

Omdat AB InBev heeft meegewerkt met het onderzoek van de Commissie en de feiten toegaf, kreeg de biergigant een korting van 15 procent op de boete, die in totaal 200.409.000 euro bedraagt. Het bedrijf beloofde ook de verplichte voedselinformatie in zowel het Nederlands als het Frans op de verpakking te zetten van alle bestaande en nieuwe producten in België, Frankrijk en Nederland.

Met de beslissing van de Europese Commissie is de kous voor AB InBev vermoedelijk nog niet af. Particulieren of ondernemingen die nadeel ondervonden van de praktijken, kunnen nog een schadevergoeding eisen bij een nationale rechtbank.

AB InBev kwam eerder al in het vizier van de Europese Commissie. In 2007 kwam de bierproducent in opspraak omdat er verboden prijsafspraken waren gemaakt met de concurrenten van Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken.

bron: Belga