Turkije ontkent Turks-Duitse journalist Deniz Yucel te hebben gefolterd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de claim van de Turks-Duitse journalist Deniz Yucel, dat Turkse politieagenten hem in een sterk beveiligde gevangenis hebben gefolterd, van de hand gewezen. Yucel, die als correspondent werkt voor Die Welt, heeft vrijdag in een getuigenis voor een rechtbank in Berlijn laten optekenen dat Turkse politiemensen hem tijdens zijn gevangenschap in Turkije hebben gefolterd. De journalist vertoefde zonder enige vorm van proces een jaar lang in een Turkse gevangenis. De correspondent is naar eigen zeggen, geschopt, vernederd en bedreigd in de Silivrigevangenis. Begin vorig jaar kwam hij voorwaardelijk vrij.

Turkije wil hem bij verstek berechten wegens spionage en inbreuken op de antiterreurwetgeving. Tegen de journalist is achttien jaar gevangenis gevorderd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat Ankara "zijn internationale verplichtingen in de strijd tegen foltering nakomt, zoals het dit op alle vlakken doet". Nog volgens het ministerie "onderzoekt ons land alle betichtingen van foltering en slechte behandeling, en geeft het telkens blijk van een transparant standpunt omtrent deze aangelegenheid".

Ankara fluit ook het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken terug. Dit had gisteren via een woordvoerder tegenover het Duitse persbureau DPA Turkije gevraagd "zich te houden aan de internationale normen waartoe het zich heeft verbonden". "Volledig ongegrond", luidde het vandaag in Ankara.

Bron: Belga