Oostenrijkse bondskanselier wil Europese verordeningen schrappen

Oostenrijkse bondskanselier wil Europese verordeningen schrappen
Oostenrijkse bondskanselier wil Europese verordeningen schrappen

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz verhoogt de druk voor een hervorming van de Europese Unie. Hij wil duizend niet nader gespecificeerde Europese verordeningen schrappen of de bevoegdheid over de bewuste verordeningen teruggeven aan de lidstaten. Dat zei de conservatieve regeringsleider vandaag, twee weken voor de Europese verkiezingen. De mensen willen van Europa antwoorden op vragen rond veiligheid, de buitengrenzen of het klimaat, klinkt het in een verklaring bij het Oostenrijkse persagentschap APA. “Geen mens heeft Europese richtlijnen nodig over de bereiding van schnitzels en frieten.”

Met de Europese stembusgang in zicht, is Kurz scherp voor de Europese Unie. Zo haalt hij de “regelwaanzin” en “betutteling” van Brussel aan. Het Europese vrijheidsproject wordt steeds meer een bureaucratisch korset voor de burger, aldus de Oostenrijkse regeringsleider en leider van de ÖVP, de Oostenrijkse Volkspartij die deel uitmaakt van de Europese Volkspartij (EVP).

In de kiesstrijd zet de ÖVP volop in op het thema ‘verandering’. Kurz pleit al langer voor hervormingen van de EU. De bondskanselier leidt een coalitie van de ÖVP met de rechts-populistische FPÖ, de Oostenrijkse Vrijheidspartij, van vicebondskanselier Heinz-Christian Strache.

Bron: Belga