Bevrijde gijzelaars terug op Franse bodem

Bevrijde gijzelaars terug op Franse bodem
Bevrijde gijzelaars terug op Franse bodem

De twee Fransen die na een gijzelneming in Burkino Faso bevrijd werden door speciale eenheden van het Franse leger zijn zaterdag geland op Franse bodem. President Emmanuel Macron ontving de twee. Bij de bevrijdingsactie kwamen twee soldaten om. Macron begroette kort de twee, en de Zuid-Koreaan die bij dezelfde actie bevrijd werd, op het tarmac van de militaire luchthaven van Villacoublay, ten zuiden van Parijs. Een publieke verklaring door het Franse staatshoofd was niet voorzien. Er was een ontmoeting met de ex-gegijzelden en hun familie gepland in de luchthavengebouwen.
Eerder op de dag had de bevrijde Laurent Lassimouillas nog in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou zijn medeleven betuigd aan de familie van de gedode soldaten. En zijn gedachten gingen ook naar de gids uit Benin die bij de ontvoering gedood werd.
Lassimouillas en Patrick Picque werden op 1 mei ontvoerd tijdens hun reis in Benin, in een zone die het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt. Donderdagnacht werden ze dan bevrijd, samen met de Zuid-Koreaan en ook een Amerikaan.
Even na zijn aankomst in Frankrijk erkende Lassimouillas aan de pers dat ze het advies hadden moeten volgen en de bewuste regio vermijden. Het gaat om het uiterste noorden van Benin, aan de grens met Burkina Faso en Niger. Daar zijn gewapende terreurgroepen actief en is er een risico op ontvoering.

Bron: Belga