“Sociaal akkoord biedt onvoldoende oplossingen”

Sociaal akkoord biedt onvoldoende oplossingen
Sociaal akkoord biedt onvoldoende oplossingen

De voorstellen die op tafel lagen, lossen de problemen van de werkdruk en de werk-privébalans bij luchtverkeersleider skeyes niet op. Dat zeggen de vakbonden ACV-Transcom en VSOA, die het ontwerp van akkoord niet goedkeurden in het paritair comité. Ze willen nu de tijd nemen om hun achterban te consulteren. “Er zijn veel te veel zaken die niet zijn uitgewerkt of onduidelijk zijn, en dit in toch een erg veiligheidskritische omgeving”, vat ACV-Transcom samen in een persbericht. “Er zijn geen garanties naar afdoende rust en recuperatie. Er wordt geen rekening gehouden met een degelijk work-lifebalans. Enkel de continuïteit is prioriteit, ten koste van veiligheid van werknemers en het vliegverkeer.”

Eenzelfde geluid bij Lennert Mervilde van VSOA. “Er is geen oplossing voor de werkdruk of de balans tussen werk en privéleven”, zegt de vakbondsman. “We denken ook dat er niet genoeg garanties zijn dat de tekorten voldoende worden aangepakt om beperkingen of sluitingen van het luchtruim te kunnen vermijden.”

Beide vakbonden zullen nu hun achterban consulteren. “ACV-Transcom roept zijn leden op om de kalmte te bewaren en het syndicaal comité toe te laten volgende week de situatie te kunnen evalueren”, zegt de christelijke vakbond.

bron: Belga