Lichte wateroverlast mogelijk in Wallonië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het KMI verwacht komende nacht soms intense regen ten zuiden van Samber en Maas. Lokaal kan er lichte wateroverlast ontstaan, ook zaterdag overdag nog. Vanaf zondag krijgen we beter weer. Vrijdagnamiddag is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met steeds kans op enkele buien in het noorden van het land. Over de zuidelijke landshelft blijft het veelal droog met enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 12 graden op de Hoge Venen en 16 graden in de Kempen. De wind waait eerst matig uit west, later zwak en veranderlijk en aan zee ruimt de wind tijdelijk naar noordwest.

De nacht van vrijdag op zaterdag is het eerst droog met enkele opklaringen. Vanaf de Franse grens echter wordt het geleidelijk opnieuw betrokken en gaat het regenen. Vooral over de zuidoostelijke landshelft regent het uiteindelijk vaak matig tot soms intens. Hoe meer naar het noordwesten, hoe minder het regent. Minima van 6 tot 9 graden. De wind is eerst zwak veranderlijk in het zuiden, en wordt later matig uit het oosten. Over Vlaanderen is de wind eerst zwak uit oostelijk, toenemend naar matig en ruimend naar het noordoosten.

Zaterdag is het eerst zwaarbewolkt en regenachtig. Over het zuiden van het land kan nog steeds vrij veel regen vallen met lokaal lichte wateroverlast. In de loop van de dag wordt het snel droog over de noordwestelijke landshelft met daar geleidelijk brede opklaringen. Over het oosten en zeker over het zuidoosten van het land blijft het gans de dag betrokken en regenachtig. Het blijft koel met maxima tussen 8 en 12 graden, bij een matige, aan zee soms vrij krachtige noorden tot noordnoordoostenwind. Vooral aan zee zijn windstoten mogelijk tot zo'n 60 km/uur.

Zaterdagnacht wordt het overal droog en breiden de opklaringen zich oostwaarts uit en is het vaak lichtbewolkt. Af en toe drijven nog lage wolkenvelden over van over de Noordzee en lokaal kan het wat nevelig worden. Het koelt flink af met minima tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 graden vlak aan zee. In de Ardennen komt wat lichte grondvorst voor. De wind waait overwegend zwak uit noordelijke richting.

Zondag zorgt een hogedrukgebied over de Britse Eilanden voor een droog weertype met regelmatig opklaringen, bij maxima van 10 graden over de Hoge venen tot 15 graden in de Kempen. Er staat een matige noordenwind.

Maandag komt het hogedrukgebied over de Noordzee te liggen. Het is dan overal droog met flink wat zonnige perioden bij maxima van 10 tot 15 graden.

Dinsdag is het droog en vrij zonnig bij maxima van 10 tot 15 graden, in de Kempen tot 16 graden.

Woensdag is het opnieuw vrij zonnig en droog. Het kan iets zachter worden met maxima tussen 13 en 17 graden.

Donderdag verloopt vrij zonnig en droog met maxima rond de normale waarden voor deze tijd van het jaar: rond 18 graden in het centrum van het land. Vrijdag doet het KMI daar nog een graadje bij, maar dan is in de namiddag een lokaal buitje niet uitgesloten.

bron: Belga