Iers parlement roept als tweede parlement ‘klimatologische noodtoestand’ uit

Iers parlement roept als tweede parlement 'klimatologische noodtoestand' uit
Iers parlement roept als tweede parlement 'klimatologische noodtoestand' uit

Het Ierse parlement is donderdagavond het tweede parlement geworden om de “klimatologische noodtoestand” uit te roepen. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg toonde zich op Twitter verheugd. Een amendement op een parlementair rapport om een “klimatologische noodtoestand” uit te roepen en aan het parlement te vragen om “te onderzoeken hoe de Ierse regering haar antwoord op het probleem van het verlies aan biodiversiteit kan verbeteren” werd donderdagavond zonder stemming goedgekeurd. Eamon Ryan, fractieleider van de Groene Partij, onderstreepte nadien de noodzaak dat er nu concrete maatregelen volgen.

Het huidige doel van de Ierse regering is een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met tenminste 80 procent in vergelijking met 1990. Activisten dringen aan op klimaatneutraliteit tegen 2050.

Begin mei riep het Britse parlement al de “klimatologische noodtoestand” uit. De Labourpartij van Jeremy Corbyn had om die stemming gevraagd, na een grootschalige mobilisatie ook van de klimaatbeweging Extinction Rebellion, die in april straten, bruggen en pleinen in Londen bezette en het verkeer ontregelde.

Bron: Belga