Franse perstekenaars willen van cartoons een fundamenteel recht maken

Franse perstekenaars willen van cartoons een fundamenteel recht maken
Franse perstekenaars willen van cartoons een fundamenteel recht maken

De vereniging Cartooning for Peace, opgericht door perstekenaar Jean Plantu van de krant Le Monde, en Reporters zonder Grenzen (RSF), willen dat de UNESCO cartoons in de media als een grondrecht door de UNESCO erkent. Extremisten vormen een bedreiging voor de tekenaars van ironische cartoons. Zo’n 200 cartoonisten uit de hele wereld hebben hierover al een verklaring onder getekend (dessindepresscommedroitfondamental.org). “Een perstekenaar moet op lange tenen kunnen trappen. Wij behandelen zaken en mensen oneerbiedig, als een karikatuur en met spot en vaak loopt het fout”, klaagde Xavier Gorce, die ook aan de slag is bij Le Monde en Monde.fr. “Er is een verklaring opgesteld om tot een resolutie te komen”, zei hij op een conferentie op 3 mei op de Internationale Dag van de Persvrijheid, die door de UNESCO in Ethiopië werd georganiseerd.

“Het is noodzakelijk dat de lidstaten er zich over buigen. Perstekenaars spelen vaak een waarschuwende rol voor journalisten, ” zei Plantu. Ze zijn “een barometer om de mate van democratie in een land te voelen”.

RSF-secretaris-generaal Christophe Deloire sprak over “een internationalisering van de bedreiging door extremisten”. “Een perstekening kan de hele wereld rondgaan, voorbij het publiek voor wie het is bedoeld. De democratische garanties worden opgeblazen sinds we in een geglobaliseerde ruimte van informatie zitten”. “De media hebben cartoonisten nodig om een stap terug te doen”, voegde hij eraan toe, maar voor hem is er een “gevaarlijke wending” bezig met de angst voor gewelddadige acties tegen perstekenaars zoals de terreuraanval op Charlie Hebdo.

Cartoonisten en medewerkers van het Franse satirische weekblad betaalden in januari 2015 met hun leven voor hun messcherpe ironie. Tijdens een aanval op hun redactie in Parijs vielen 12 doden. De aanslag werd opgeëist door al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQPA). In 2005 had een reeks karikaturen van de profeet in een Deense krant al een reeks rellen veroorzaakt in de moslimwereld.

Bron: Belga