President Maduro lijkt poging tot staatsgreep in Venezuela onder controle te hebben

Foto AFP / F. Parra

In Venezuela is de machtsstrijd tussen de linkse president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó naar een climax gegroeid. Guaidó heeft het opgeroepen tot de “laatste fase” om het land te bevrijden, wat lijkt op een staatsgreep. Het regime van Maduro zegt dat ze “de insignificante couppoging” onder controle heeft.

Volgens lokale media bevindt Guaido zich op de luchtmachtbasis La Carlota en roept hij de soldaten op om Maduro af te zetten. Ook de oppositieleider Leopoldo Lopez is in beeld op de video, hoewel hij huisarrest heeft. “Het nationale leger heeft de correcte beslissing genomen en ze rekenen op de steun van het Venezolaanse volk”, aldus Guaido op Twitter.

Volgens Spaanstalige media hebben soldaten die Guaido en Lopez steunen, in heel het land verschillende posities ingenomen.

Gemengde reacties

De oproep tot staatsgreep heeft ook in het buitenland voor gemengde reacties teweeggebracht.

De president van buurland Colombia Ivan Duque heeft via Twitter het Venezolaanse leger opgeroepen om zich te voegen bij de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. “We lanceren een oproep aan de soldaten en het volk van Venezuela om zich aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en de dictatuur en usurpatie (van president Nicolas Maduro, red.) te verwerpen”, luidt het.

De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, keurt de jongste ontwikkelingen in de machtsstrijd in Venezuela dan weer af. “We veroordelen deze putschistische beweging, die als doel heeft om het land met geweld te bedekken”, zei het staatshoofd op Twitter.

Weinig verrassend koos ook de VS de kant van Guaido. “De VS steunen ‘Operatie Vrijheid'”, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laten weten op Twitter. “Ik volg de situatie in Venezuela van zeer nabij. De Verenigde Staten van Amerika staan achter het Venezolaanse Volk en hun Vrijheid”, twitterde president Donald Trump nog later.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept beide partijen in Venezuela alvast op tot onderhandelingen en waarschuwt voor een bloedbad. Het verwijt de oppositie ervan de gewelddadige confrontatie “nog maar eens” op te zoeken.

“Stalen zenuwen”

De Venezolaanse president Nicolas Maduro maakt zich geen zorgen en zegt dat de bevelhebbers van het leger hun loyaliteit aan hem hebben bevestigd. “Stalen zenuwen! Ik heb met de bevelhebbers van alle militaire zones in het land gesproken en ze hebben hun loyaliteit aan het volk, de grondwet en het vaderland uitgedrukt”, zegt hij op Twitter. “Ik roep op tot een maximale mobilisatie van het volk om de overwinning van de vrede te verzekeren. We zullen winnen!”

Foto AFP
Foto AFP