N-VA werkt in volgend regering niet mee aan uitwerking migratiepact

N-VA werkt in volgend regering niet mee aan uitwerking migratiepact

Indien de N-VA deel uitmaakt van de volgende federale regering wil Theo Francken die “niet actief meewerkt” aan het VN-migratiepact en bijvoorbeeld geen tweejaarlijkse evaluatie maakt van het pact. Dat zei hij vandaag tijdens het migratiedebat in De Zevende Dag (één) van de Vlaams-Brabantse lijsttrekkers. Het was Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove die Francken voor de voeten wierp of N-VA uit het Marrakeshpact zou stappen als de partij opnieuw deel uitmaakt van de regering. Francken zag dat niet zitten, maar zei dat ons land het pact ook gewoon niet kan uitvoeren, zoals inzake de verplichting inzake de tweejaarlijkse rapportering. Uit het pact stappen is volgens Francken niet evident. Dus was het ontslag uit de regering was niet meer dan toneel, concludeerde Van Langenhove.

Huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wees op de positieve aspecten van het pact. “Het is de eerste maal dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over samenwerking, onder meer voor de terugnamen van asielzoekers”, vond ze.

Justitieminister Koen Geens wees erop dat het niet om een verdrag gaat, wat betekent dat men er niet kan uitstappen. “Het gaat niet om een verdrag, maar om een wilsengagement”. Maar als men delen niet wil uitvoeren, zal dat volgens hem zonder CD&V zijn. “Ik zou dan wel niet graag de Belgische ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad willen zijn”, voegde hij eraan toe. Eerder in het programma liet ook premier Charles Michel weten dat voor MR er niet geraakt kan worden aan het migratiepact.

Het debat startte met de dood van de kleine Daniel in het asielcentrum van Broechem. “Wat doet een kind van die leeftijd zolang in een asielcentrum?”, vroegen zowel Hans Bonte (sp.a) als Jessika Soors (Groen) zich af. De lokale opvanginitiatieven (LOI’s) zijn vooral bedoeld voor mensen die een redelijke kans maken op erkenning als politiek vluchteling en dat geldt niet voor mensen uit Libanon, repliceerde voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Zijn opvolgster en voorgangster Maggie De Block hamerde op de noodzaak van een snelle procedure, terwijl Geens opmerkte dat de strijd tegen mensensmokkel erg moeilijk is wegens de omerta en het feit dat het vaak om kleinschalige initiatieven gaat.

Dries Van Langenhove kreeg heel wat tegenwind voor zijn voorstel om de asielzoekers in gesloten centra op te vangen. Niet realistisch, vond Francken. Geens benadrukte dat 52 procent van de asielzoekers na een zware procedure uiteindelijk wel erkend worden.

bron: Belga