Vier maanden nodig om Notre-Dame veilig te verklaren

Vier maanden nodig om Notre-Dame veilig te verklaren
Vier maanden nodig om Notre-Dame veilig te verklaren

Het duurt nog vier maanden om de site van de kathedraal van Notra-Dame in Parijs veilig te verklaren, na de brand op 15 april. Tot dan kunnen de analyses over de restauratie nog niet beginnen, zegt de vereniging van renovatiebedrijven van historische monumenten (GMH) vandaag. “We zitten nog steeds in de fase van het veiligstellen en beschermen van de kathedraal, wat nog vier maanden zou moeten duren”, verklaarde Frédéric Létoffé van GMH tijdens een persconferentie.

Om de Notre-Dame veilig te stellen, moet er deze week onder andere een regenscherm over de site getrokken worden zodat die weerbestendig is, verduidelijkt Létoffé. Daarna moeten er steunbalken worden geplaatst rond en onder de gewelven om instorting te voorkomen.

“De balken zullen er lange tijd blijven omdat ze ook als toegang zullen dienen om aan de gewelven te werken”, zegt Létoffé. Om de plaatsing van de steunbalken mogelijk te maken, moet zo’n 1.000 vierkante meter aan glasramen weggehaald worden.

Vanaf 28 april begint de opruiming van het puin, op lange termijn omdat de politie de oorzaak van de brand moet kunnen onderzoeken. Daarna begint de diagnostische fase onder bescherming van de architect Philippe Villeneuve, die verdere vertragingen moet voorspellen.

De vereniging GMH stelde na de brand dat de renovatie minimum tien jaar zou duren, vlak voordat president Macron de termijn op vijf jaar legde. “We kunnen sneller werken maar dan moet iedereen die middelen voorzien”, besluit Létoffé, met oog op de administratieve procedures die moeten vergemakkelijken.

Bron: Belga