Nederlandse vlogger Enzo Knol krijgt eigen munt

Foto Instagram / @enzoknol

De Nederlandse vlogger Enzo Knol is misschien niet wereldberoemd, maar toch kreeg hij zijn eigen munt. “Om het in mijn eigen woorden te zeggen: dit is echt fucking bizar”, klinkt het bij de YouTuber. “Het is echt ongelofelijk, waarom ik?”

De Nederlandse Munt bracht vandaag de eerste Enzo-munten uit, een limited edition waarvan er 5000 worden gemaakt. Enzo Knol, die ruim 2,1 miljoen abonnees op YouTube heeft, is de eerste vlogger die een dergelijke eer te beurt valt. “Toen ik het hoorde bleef ik natuurlijk heel serieus, maar toen ik de telefoon ophing was ik wel even aan het gillen. Eerder kregen bijvoorbeeld al Johan Cruijff en Afrojack een eigen munt: te gek.”

Met Enzo’s hoofd kan overigens niet worden afgerekend. “Dat heb ik mijn fans ook wel even duidelijk gemaakt”, zegt de vlogger lachend aan Dagblad van het Noorden. “Ik kreeg al allerlei berichtjes van vrienden die zeiden: kunnen we nu straks ook al onze boodschappen met jou betalen?”

Website lag plat

Fans van de 25-jarige vlogger staan klaarblijkelijk te popelen voor een zilveren of gouden versie van hun idool. “Volgens de Munt hadden ze nog nooit zoveel reacties gehad”, vertelt Enzo. Ook zijn eigen website lag plat toen hij alvast wat exemplaren inclusief een meet-and-greet verkocht. “Ik moest zelfs een extra systeem voor mijn site kopen zodat er een wachtrij bij kon komen, net als bij de verkoop van concertkaarten. Echt bizar.”

Zelf heeft de vlogger al een fijne bijkomstigheid van zijn munt ervaren. “Sinds ik de eerste munt heb gekregen, heb ik ‘m altijd bij me. Ook toen ik bij de wedstrijd van Juventus – Ajax was. Daarna heb ik hem omgedoopt tot geluksmunt”, doelt hij op de overwinning van de Amsterdammers tegen Juventus afgelopen week. “Ik ben niet bijgelovig of zo, maar sindsdien gaat alles gewoon goed.”

Madame Tussauds

Na een eigen beeld in Madame Tussauds en nu een eigen munt vindt Enzo het lastig om te zeggen wat er nog meer op zijn lijstje staat.  “Ik heb zo’n een tot twee keer per jaar een besefmomentje waarin ik stilsta bij alles wat er gebeurt. Het klinkt misschien gek, maar ik hoop dat ik over vijftig jaar op een terras zit en met pensioen ben en dan kan denken: jeetje mina Enzo, wat heb je toch een mooie dingen gedaan.”