"Homans treft met 1 beslissing 50.000 kwetsbare gezinnen in portemonnee"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a eist dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans haar ministerieel besluit voor een energiecorrectie voor sociale huurwoningen intrekt en haar huiswerk opnieuw maakt. Volgens fractieleider Joris Vandenbroucke schiet de heffing haar doel volledig voorbij, en betekent ze voor 50.000 huurders een hogere huurprijs zonder dat de huurders van een energieverslindende woning een compensatie krijgen of de sociale huisvestingsmaatschappijen worden aangezet hun woningen te renoveren. In 2007 besliste de toenmalige Vlaamse regering dat er bij de berekening van de huurprijs van een sociale woning een energiecorrectie moet komen. Wie een energiezuinige woning huurt, en daardoor een lagere energiefactuur heeft, moet een toeslag betalen. Bewoners van een energieverslindende huurwoning moeten dan weer een korting krijgen. De bedoeling van die energiecorrectie is dubbel: de sociale huisvestingsmaatschappijen stimuleren om de huizen energiezuiniger te maken zodat ze meer huur kunnen vragen, en de huurders van een minder energiezuinig huis compenseren.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft het ministerieel besluit die de energiecorrectie moet invoeren, nu af. Op 1 januari 2020 kan ze ingaan.

Maar volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke schiet het systeem van Homans de doelstelling volledig voorbij. Volgens Vandenbroucke betekent de energiecorrectie voor sommige van de 50.000 betrokken huurders een extra dertiende of veertiende maand huur. Bovendien houdt de correctie geen rekening met het inkomen en gaat Homans in haar besluit uit van de "verouderde" energienormen van 2006.

Tegelijkertijd blijft van de compensatie voor de huurders van een energieverslindende woning niet veel meer over, zegt Vandenbroucke. "Minister Homans 'corrigeert' enkel nog naar boven, hekelt hij.

De socialisten eisen nu dat Homans de energiecorrectie alsnog intrekt en haar huiswerk opnieuw maakt. "Het moet een unicum zijn dat een minister van Armoede er met één beslissing in slaagt om doelbewust 50.000 financieel kwetsbare gezinnen te treffen in hun portemonnee." Sp.a vraagt een huurkorting voor sociale huurders in een energieverslindende woning.

bron: Belga