Verhofstadt en Tusk kruisen degens over uitstel tot 31 oktober

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het begin van het einde van de brexit", "het importeren van de Britse chaos", "de Britse democratie vermoord",... In het Europees Parlement in Straatsburg is vandaag verdeeld gereageerd op het uitstel van de brexit tot 31 oktober. Het debat leidde zelfs tot een zeldzame confrontatie tussen Europees president Donald Tusk en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. De regeringsleiders van de 27 andere lidstaten en de Britse premier Theresa May besloten vorige week om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie uit te stellen tot 31 oktober, of eerder indien het Britse parlement met het echtscheidingsakkoord zou kunnen instemmen. Het heeft er echter alle schijn van dat de Britten eind mei zullen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Zoniet moet het land alsnog op 1 juni de EU verlaten.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt betreurde vandaag tijdens de debatten dat de lidstaten de Britten een langer uitstel aanboden dan wat de Franse president Emmanuel Macron had verdedigd. "Ik waarschuw jullie voor de gevolgen van de beslissing van de Raad. Tot nu toe hebben we de eenheid onder de lidstaten en instellingen kunnen behouden, maar die eenheid wordt nu op de proef gesteld", aldus de Belgische oud-premier, die de brexit opvolgt voor het Europees Parlement.

Voor Verhofstadt is een uitstel met zes maanden te lang, en tegelijkertijd te kort om zaken te veranderen. Met Britse verkozenen in het Europees Parlement die allicht in de loop van de volgende legislatuur dan weer hun zetel moeten opgeven. "Ik vrees dat we de brexit-chaos importeren in de Europese Unie, en dat zal de verkiezingen beïnvloeden." "Het House of Commons is op vakantie gegaan. Alles wat overblijft, is Farage. Hij voert reeds campagne. Zijn Brexit Party zal de conservatieven inhalen en zal haar zeg hebben in de verkiezingen", aldus een geïrriteerde Verhofstadt.

Tusk nam aanstoot aan die analyse. "Mijnheer Verhofstadt, u krijgt applaus van mijnheer Farage. Dat is zonder twijfel voldoende reden om uw argumentatie nog eens te bekijken".

bron: Belga