Ook in andere landen wordt hulp aangeboden voor wederopbouw Notre-Dame

door
Belga
Leestijd 2 min.

De brand die een deel van de Notre-Dame in Parijs verwoestte, leidt niet alleen in Frankrijk tot een grote mobilisatie. Ook vanuit de VS, Hongarije, Duitsland, Bulgarije en Ivoorkust wordt steun aangeboden. De eerste omvangrijke gift uit het buitenland was afkomstig van Henry Kravis, medeoprichter van het Amerikaanse investeringsfonds KKR, en zijn echtgenote Marie-Josée Kravis. Omdat de vrouw "erg bedroefd" is door de brand, beloofde de familie 10 miljoen dollar (8,85 miljoen euro) vrij te maken.

Vanuit Hongarije komt er hulp uit twee steden: Szeged (zuidwesten) en Szekesfehervar (centrum) geven elk 10.000 euro. De twee burgemeesters doken diep in de geschiedenisboeken om uitleg te geven bij die donatie. Laszlo Botka, de burgemeester van Szeged, herinnerde eraan dat Parijs in 1879 had geholpen bij de wederopbouw van de stad, die toen door zware overstromingen was getroffen. Andras Cser-Palkovics maakte dan weer de vergelijking met een brand in de kathedraal van Szekesfehervar in 1601, tijdens een oorlog met het Ottomaanse rijk.

In het Afrikaanse land Ivoorkust heeft de koning van Krindjabo - de hoofdstad van het koninkrijk Sanwi, in het zuidoosten van het land - dan weer beloofd een gift te doen. Koning Amon N'Douffou V heeft het niet gepreciseerd om welk bedrag het gaat. De koning wees daarbij op de historische banden tussen Frankrijk en zijn regio, die tot 1959 een Frans protectoraat was.

De Duitse deelstaat Beieren biedt Frankrijk dan weer praktische hulp aan. In een brief aan de Franse ambassadrice in Berlijn, zegt de Beierse premier Markus Söder (CSU) dat hij de expertise voorstelt van de drie Beierse "Dombauhütten", die zich bezighouden met het onderhoud van kathedralen.

Ook de Bulgaarse premier Boyko Borisov zegt dat hij aan de Franse president Emmanuel Macron hulp heeft aangeboden.

bron: Belga