"Iedereen is getroffen door wat hier gebeurd is"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Gelovig of niet, iedereen is getroffen door wat hier gebeurd is." Dat zegt kardinaal Jozef De Kesel vandaag in een brief aan de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, na de zware brand in de beroemde Notre-Dame kathedraal in Parijs. "Pas nu beseffen we, meer dan ooit, wat de Notre-Dame betekent, niet alleen voor u en voor de kerkgemeenschap, niet alleen voor de stad Parijs, maar ook voor heel Frankrijk en zelfs voor heel de wereld." "Het is met groot verdriet dat we het nieuws vernomen hebben wat er met uw kathedraal, de Notre-Dame, is gebeurd", zegt De Kesel. "Bij het horen van het nieuws hebben de klokken van de kathedraal te Brussel onmiddellijk geluid ten teken van medeleven. Het is ongelooflijk wat een brand op enkele uren tijd kan aanrichten. Het troost ons te vernemen dat de structuur van het bouwwerk overeind is gebleven. We hebben ook vernomen, niet zonder ontroering, dat ook het altaar en het kruis intact zijn gebleven."

"Dat het gebeurd is aan het begin van de Goede Week is bijzonder droevig", aldus De Kesel. "Noch u noch wij zullen Pasen vieren als anders. Ik ben met u en met zovelen wereldwijd in hoop en gebed verbonden. Dankbaar ook om de stemmen die nu al opgaan voor de wederopbouw."

De kardinaal zal vanavond in de kathedraal van Brussel ook zijn medeleven uitspreken, is vernomen van woordvoerder Tommy Scholtes van de bisschoppenconferentie van België. In België zijn de kerkfabrieken, steden, provincies en regio's verantwoordelijk voor de kerken. Zij hebben volgens Scholtes vandaag al aandacht voor brandveiligheid, "al valt een ongeluk nooit uit te sluiten".

Of er ook in België een collecte gehouden zal worden voor de heropbouw van de Notre-Dame is nog niet duidelijk. "Dat is nog een beetje vroeg", aldus Scholtes, "maar natuurlijk zal er in de komende weken ook vanuit België solidariteit getoond worden."

bron: Belga