Franse pers treurt om nationaal symbool

Franse pers treurt om nationaal symbool
Franse pers treurt om nationaal symbool

In de Franse kranten overheerst vandaag droefheid over de dramatische brand in de kathedraal van Notre-Dame in Parijs. Op de voorpagina’s prijken de foto’s van de torenspits die in vlammen is gehuld en naar beneden stort. Le Parisien titelt “Notre-Dame van Tranen”, terwijl Libération het heeft over “Notre Drame”. Zakenkrant Les Echos spreekt over “de tragedie van Parijs” en de katholieke krant La Croix kopt “Het hart in as”.

Guillaume Goubert, directeur van La Croix, merkt op dat Frankrijk, “dat diep geseculariseerd is, ontchristend, zich erg droevig voelde worden toen het een kerk in vlammen zag. (…) We kunnen erover wedden: de Notre-Dame van Parijs zal uit haar as herrijzen. Een heel volk zal daarover waken. Een heel volk zal het vieren als ze haar deuren heropent.”

In Le Figaro schrijft journalist Étienne de Montety dat de “emoties immens” zijn in Frankrijk. “Gelovig of niet, kunstliefhebber of niet, de ontzetting is dezelfde: iets van schoonheid, grootsheid, de ziel van Frankrijk is in rook opgegaan, en dat nieuws maakt ons ontzettend triest.”

Ook veel buitenlandse kranten besteden ruimschoots aandacht op hun voorpagina aan de brand in de Notre-Dame. “Inferno verwoest Notre-Dame” titelt The Guardian. De Britse tabloid The Sun zet de kop “Notre Doom” bij een paginagrote foto van de instortende torenspits. “Vlammen verwoesten Notre Dame, symbool van de Europese cultuur”, schrijft de Spaanse krant El País.

Bron: Belga