Manifestanten in Soedan veroordelen poging militairen om sit-in te breken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De organisatoren achter de betogingen in Soedan hebben vandaag aan de betogers gevraagd om gemobiliseerd te blijven voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Ze hekelen de poging om de zitblokkade of sit-in te breken, die de afgelopen tien dagen duizenden mensen verenigde, aldus de vakbondsbeweging SPA vandaag. "Er is een poging om de sit-in te onderbreken in de buurt van het hoofdkwartier van het leger, ze proberen de barricades te verwijderen die demonstranten op de wegen naar de sit-in hebben opgezet", verklaarde de SPA. "We vragen aan het volk om onmiddellijk naar de betoging te komen om onze revolutie te beschermen", vroeg de vereniging in een bericht op Twitter.

Volgens ooggetuigen probeerden soldaten de barricades te verwijderen, maar door de weerstand van de betogers trokken de militairen zich terug. De generaals van de militaire raad proberen momenteel met de oppositie een gezamenlijke overgangsregering te vormen, en verklaarden dat de premier door alle partijen gekozen moet worden.

President Omar al-Bashir riep voor zijn ontslag op 22 februari de noodtoestand uit in het land. De militaire raad leidt sindsdien het land, en beloofde dat ze de macht binnen de twee jaar zouden overdragen aan een overgangsregering. De organisatoren van de betoging stelden een lijst op met eisen voor de militaire raad, en willen een onmiddellijke overdracht van de macht aan een volledig civiele overheid.

Bron: Belga