Drie Syriëstrijders veroordeeld tot straffen van 5 en 10 jaar cel

Drie Syriëstrijders veroordeeld tot straffen van 5 en 10 jaar cel

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag drie Belgische Syriëstrijders veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 en 10 jaar. Het drietal maakte deel uit van de eerste golf Belgische jihadisten die naar Syrië reisden en bevindt zich nog steeds in dat land. Minstens één van hen, Hamsa Nmili, werd in september 2017 gevangengenomen door Koerdische strijders. Hij gaf in november 2018 nog een interview aan VRT-journalist Rudi Vranckx. Nmili was één van de Vilvoordse jongeren die onder invloed van Sharia4Belgium radicaliseerde en in juni 2013 naar Syrië vertrok. Daar sloot hij zich aan bij de jihadisten uit Vilvoorde, Brussel en Antwerpen die al in 2012 vertrokken waren. De man maakte eerst deel uit van Ansar Al-Sharia, een coalitie van jihadistische milities die Aleppo probeerde te veroveren op het leger van Assad, met als doel er de sharia in te voeren. Al snel liep hij echter over naar IS. In september 2017 werd Hamsa Nmili gevangengenomen door Koerdische strijders, waarna hij in Syrië in de gevangenis belandde.

Het federaal parket vervolgde de drie mannen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Hamsa Nmili werd, samen met een tweede man, Ouhabi Mohssine, veroordeeld tot 5 jaar cel.

Voor de derde verdachte, Azeddine Kbir Bounekoub, toonde de rechtbank zich strenger. Die man was in 2015 tijdens het grote Sharia4Belgium-proces al veroordeeld tot 15 jaar cel. De Antwerpse correctionele rechtbank was toen van oordeel dat hij in Syrië de rechterhand was van Houssien Elouassaki, de beruchte jihadist uit Vilvoorde die de oorlog niet overleefde. Ditmaal legde de rechtbank hem een gevangenisstraf van 10 jaar op.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de drie verdachten.

bron: Belga