Nederlandse vruchtbaarheidsarts verwekte heimelijk 49 kinderen met eigen zaad

Foto AFP / B. Czerwinski

De Nederlandse vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat heeft 49 kinderen heimelijk met zijn eigen sperma verwekt. De donorkinderen hebben dat te horen gekregen na afronding van het DNA-onderzoek.

De vermoedelijke donorkinderen hadden in februari via de rechtbank in Rotterdam voor elkaar gekregen dat ze een vergelijking met het DNA van Karbaat mochten maken om zekerheid te krijgen over hun afstamming.

Fertiliteitsarts Jan Karbaat 

Deze ’Karbaatkinderen’ hadden al een overeenkomst gevonden via het DNA van een wettige zoon van de arts. Ze wilden echter definitieve zekerheid verkrijgen met het lichaamsmateriaal van Karbaat zelf, dat na zijn overlijden was veiliggesteld. Zijn weduwe wilde daarvoor geen toestemming geven.

22 erkende kinderen

Naast de 49 die hij heimelijk met zijn eigen sperma verwekte, had Karbaat had ook nog 22 eigen erkende kinderen. De arts insemineerde vrouwen onder meer in zijn eigen kliniek, Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht.

De donorkinderen laten weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. De uitslag heeft volgens de eisers de ernstige vermoedens bevestigd dat de arts zijn eigen sperma gebruikte voor de kunstmatige inseminatie van tientallen vrouwen. Zij hadden daarvan geen weet.

Karbaat zelf, die in april 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, heeft dat nooit toegegeven.