Zes verkozen pro-Koerdische burgemeesters in Turkije niet erkend

Zes verkozen pro-Koerdische burgemeesters in Turkije niet erkend

Meer dan een week na de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije heeft de kiescommissie zes verkozen burgemeesters van de pro-Koerdische partij HDP niet erkend. Dat heeft een woordvoerster van de partij vandaag meegedeeld. Ze worden door elke tweede geplaatste kandidaat van de regeringspartij AKP vervangen. De maatregel is een gevolg van een beslissing van de Hoge Kiescommissie (YSK) van woensdagavond. De autoriteiten verklaarden dat de betrokken HDP-burgemeesters eerder door een decreet van de overheid waren afgewezen en daarom geen openbaar ambt mogen uitoefenen. De HDP haalde scherp uit naar de kiescommissie. “Deze willekeurige beslissing kunnen we onder geen beding aanvaarden”, zei partijwoordvoerder Saruhan Oluc in Ankara. De kandidaten waren toegelaten op de kieslijsten. De commissie had ten laatste bij de registratie van hun namen bezwaar kunnen aantekenen. Nu ze hun mandaat hebben binnengehaald kan hen dat zomaar niet afgenomen worden, aldus Oluc. De kiescommissie is bevooroordeeld en negeert de wil van de kiezer, klinkt het.

Het gaat om burgemeesters van zes districten in het zuidoosten van Turkije waar de HDP bij de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart afgetekend als sterkste partij uit de bus kwam. De verkozen burgemeesters werkten onder andere als leerkracht of socioloog, maar werden na de mislukte staatsgreep van juli 2016 in Turkije uit hun functie ontheven.

Onder de al twee jaar durende noodtoestand na de couppoging had de regering in Ankara veel HDP-burgemeesters afgezet en vervangen door executeurs. Bij de lokale verkiezingen veroverde de HDP een deel van de gemeenten terug. Met de verwijdering van de zes burgemeestersposten blijven er nu nog 59 gemeenten onder HDP-bestuur.

bron: Belga