Brexit - "Europese eenheid is bewaard gebleven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het compromis dat de Europese leiders woensdagnacht uit de brand sleepten voor een nieuw uitstel van de brexit, is een goed compromis, vooral omdat er enkele waarborgen zijn ingebouwd om te vermijden dat de Britten de Europese instellingen van binnenin boycotten. Dat zegt premier Charles Michel. En ondanks de starre houding van de Franse president Emmanuel Macron is de Europese eenheid volledig intact gebleven, zegt hij. De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders hakten de knoop uiteindelijk pas ver na middernacht door: Theresa May keert terug naar Londen met een uitstel van de brexit tot 31 oktober op zak. Die datum ligt mooi tussen wat May zelf had gevraagd - 30 juni - en wat de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk voorstelde - 30 maart 2020. Het is een compromis geworden dus, vooral om dat de Franse president Emmanuel Macron dwars lag en bleef hameren op een kort uitstel.

Michel is vooral tevreden met de waarborgen om de werking van de Europese instellingen te blijven garanderen. Theresa May ging ermee akkoord enkele garanties in te bouwen om de normale werking van de Europese instellingen niet te ondermijnen. Zo staat er een paragraaf in die bepaalt dat de 27 tijdens de verlenging van de artikel 50-procedure zonder de Britse premier kunnen overleggen over zaken die pas na de brexit ingaan. Concreet: Londen zal maar weinig in de pap te brokken hebben in de aanstelling van een nieuwe Commissievoorzitter en in de volgende Europese meerjarenbegroting. "Maar we moeten wel waakzaam blijven. Daarom is het ook nuttig om in juni een stand van zaken op te maken."

De Europese eenheid is ondanks de lange, naar verluidt stevige, discussies van woensdagavond nog intact, zegt Michel. "Iedereen wilde het risico op een harde brexit zo veel mogelijk indijken. Er waren alleen verschillende visies op de manier waarop we die doelstelling konden bereiken", zei hij. Van enige frustratie over de houding van Macron was volgens de premier dan ook geen sprake.

bron: Belga