Amerikaanse minister van Justitie vermoedt bespionage van Trump in 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr vermoedt dat diensten van de federale politie in 2016 de campagne van Donald Trump hebben bespioneerd. "Ik denk dat er gespioneerd is, ja", zei Barr vandaag. "Maar de vraag is of er voldoende basis was hiervoor. Ik zeg niet dat dit niet het geval was, maar ik moet dit verifiëren." Hij verduidelijkte nog dat dit niet betekende dat er een onderzoek start naar de FBI. "Vermoedelijk was er een nalatigheid bij een aantal toenmalige toplui daar", aldus Barr. Tegelijk prees hij de huidige topman van de FBI, Christopher Wray. Die laatste kwam aan het hoofd van de FBI nadat Trump zijn voorganger James Comey begin 2017 had ontslagen.

"Ik verzamel alle info over de oorsprong van en de uitvoering van deze activiteiten tegen de campagne", zei Barr nog.

Barr deed de uitspraken tijdens een getuigenis van een senaatscommissie over het budget van het ministerie van Justitie. De senatoren stellen hem echter een hele reeks andere vragen, onder meer over het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde Russische beïnvloeding in de Amerikaanse verkiezingen.

De minister van Justitie stelde al een samenvatting op van dat rapport, maar het hele rapport is nog niet publiek. Barrs samenvatting pleit Trump vrij van alle vermoedens van samenspanning. Leden van het team van Mueller lekten de voorbije dagen echter dat de samenvatting niet correct is. Barr beloofde dat het 400 pagina's tellende rapport volgende week publiek zal worden, maar bevestigde dat er nog altijd delen top secret blijven. Hij zei nog dat hij niet overlegt met het Witte Huis over welke delen geheim blijven.

De FBI opende in juli 2016 een onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de campagne, om vervolgens de contacten tussen de entourage van de toenmalige Republikeinse kandidaat en Moskou te onderzoeken. In mei 2017 werd Mueller belast met het onderzoek naar de vermoedens van samenspanning tussen Trump en Moskou.

Bron: Belga