Eerste echte foto van zwart gat onthuld

Eerste echte foto van zwart gat onthuld.
Foto Event Horizon Telescope Collaboration, via National Science Foundation

Een team van astronomen heeft voor het eerst in de geschiedenis een foto van een zwart gat genomen. Een zwart gat is een object dat sterren en gaswolken opslorpt. Vandaar de term ‘zwart gat’, want het is optisch niet zichtbaar. Maar door gebruik te maken van schaduwen is dat nu toch gelukt.

Door de enorme zwaartekracht van zwarte gaten kan zelfs licht of andere straling niet ontsnappen, waardoor een foto maken dus onmogelijk leek. Maar de wetenschappers van het Event Horizon Telescope slaagden daar nu toch in. Dat deden ze door op indirecte wijze het zwarte gat in beeld te brengen. De foto werd gevormd door de schaduw van oplichtend materiaal dat werd opgezogen en zo een zichtbaar silhouet construeerde.

Telescopen

De astronomen maakten gebruik van acht reusachtige telescopen die verspreid staan over de hele wereld. De telescopen waren gericht op een zwart gat in het sterrenbeeld Maagd en het zwarte gat Sagittarius A* in de kern van onze Melkweg.

Door het draaien van de aarde stonden ze steeds op een andere positie tegenover het zwarte gat, waardoor de afbeelding kon worden ingevuld. “De beelden kunnen eerdere theorieën bevestigen, maar ook informatie opleveren voor nieuwe wetenschappelijke inzichten”, zegt Koen Geukens van de Volkssterrenwacht Urania aan De Standaard.