Verkiezingen Israël - Netanyahu en Gantz houden gelijke tred in exitpolls

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de Israëlische parlementsverkiezingen tekent zich een nek-aan-nekrace af tussen de conservatieve regeringsleider Benjamin Netanyahu en zijn uitdager, ex-generaal Benny Gantz. De Likoedpartij van Netanyahu komt volgens exitpolls op televisiezenders voorlopig uit op 33 tot 36 zetels en de nieuwe centrumpartij Blauw-Wit van Gantz op 36 tot 37.

Twee televisiestations zagen het rechtse kamp met Netanyahu's conservatieve Likoed, de strengreligieuze partijen en de rechtse partijen met 64 tot 66 zetels duidelijk op kop staan. Het centrumlinkse kamp met de blauw-witte coalitie van Gantz, de Arbeiderspartij, de linkse Merez-partij en de Arabische partijen zouden uitkomen op 54 tot 56 zetels. Voor een andere televisiezender staan beide kampen gelijk op elk 60 zetels. Voor een regeringsmeerderheid zijn minimaal 61 van de 120 zetels nodig.

Mathematisch is ook een grote coalitie van Likoed en Blauw-Wit mogelijk. Maar zowel Netanyahu als Gantz hadden tijdens de verkiezingscampagnes al gezegd dat ze niet in dezelfde regering willen zitten.

President Reuven Rivlin heeft twee weken de tijd om te beslissen wie hij belast met het vormen van een regering. Bovendien krijgt hij van alle politieke groepen aanbevelingen voor de functie van premier. Wie daarna de meeste kans heeft voor de vorming van een regeringscoalitie, krijgt daarvoor aanvankelijk vier weken de tijd. Meestal krijgt de voorzitter van de fractie met de meeste stemmen die opdracht.

Een nieuwe regering wordt pas begin juni verwacht.

bron: Belga