Vier wetenschappelijke redenen waarom single zijn gezond is

single
Foto Unsplash

Voel jij je als single soms slecht tussen al die koppeltjes? Volgens wetenschappers is er geen enkele reden voor. Integendeel. Het zou zelfs gezonder zijn om alleen door het leven te gaan dan met twee. 

1. Betere vrienden

Het magazine Business Insider nam de wetenschappelijke voordelen van single zijn onder de loep. Zo onderzochten twee sociale wetenschappers de netwerkrelaties van een groep vrijgezellen en een groep getrouwde Amerikanen. Wat bleek? De single mannen onderhielden betere contacten met hun vrienden dan de getrouwde mannen en ze zouden sneller hulp aanbieden in tijden van nood.

2. Psychische stabiliteit 

Uit een onderzoek van Bella DePaulo, psycholoog aan de University of California Santa, bleek dat wie een tijdje vrijgezel is in zekere zin meer mentale stabiliteit en groei zal ervaren dan bij een langdurige relatie. Volgens haar is de mythe van de zielige en triestige single al lang passé.

3. Vaker sporten

Mensen die alleen zijn besteden ook meer aandacht en tijd aan hun uiterlijk en gaan vaker sporten. Singles uit negen landen hadden een lager BMI in vergelijking met getrouwde mannen en vrouwen, zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Basel in Zwitserland en het Max Planck Institute for Human Development in Duitsland. Ben je dus alleen en begon je je zorgen te maken over je relatiestatus? Stop dan maar met piekeren.

4. Productiever en creatiever

Single zijn zou bovendien je productiviteit verhogen en je creatieve karaktertrekken in de verf zetten. Als je alleen bent, moet je immers vaker je plan trekken. Een onderzoek in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin toonde zelfs aan dat singles minder stress ervaren dan gehuwde koppels, omdat ze zich vrijer voelen.