Nieuwe Britse paspoorten verwijzen niet meer naar Europese Unie

Nieuwe Britse paspoorten verwijzen niet meer naar Europese Unie

Groot-Brittannië mag voorlopig dan wel de exit uit de Europese Unie gemist hebben, de paspoorten die sinds 29 maart uitgegeven zijn, verwijzen nergens naar de Unie. De Britse premier Theresa May zoekt nog altijd naar een uitweg voor de brexit, nu ze er maar niet in slaagt het brexitakkoord dat ze eind vorig jaar met de EU sloot door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen.

“Ik was verrast toen ik mijn nieuw paspoort ging ophalen”, zegt Susan Hindle Barone, “We zijn toch nog steeds lid van de Europese Unie? ”

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken worden inderdaad al nieuwe paspoorten gebruikt zonder referentie naar de Unie. “Aan de andere kant wordt er ook nog steeds gebruikt gemaakt van paspoorten waar “European Union” op de voorkant staat. “Dat gaat om oude voorraad die nog gebruikt wordt. Eens de Britten de Unie officieel verlaten hebben, zullen die niet meer gebruikt worden.”

Beide paspoorten zijn geldig. Het ministerie liet wel weten dat wie een paspoort aanvraagt, niet kan kiezen of er al dan niet een verwijzing naar de Europese Unie op staat.

bron: Belga